Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tüdőrák - daganat képes leírás - Daganat.tlap.hu
részletek »

Tüdőrák - daganat - Daganat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: daganat.tlap.hu » Tüdőrák - daganat
Keresés
Találatok száma - 4 db
A tüdőrák 7 előjele

A tüdőrák 7 előjele

A tüdőrákos betegek száma nemtől függetlenül lassan, de biztosan emelkedik. Mégsem tudunk róla mindent: a legtöbben azonnal a halállal azonosítjuk. Mi az a tüdőrák? Tüdőrák, vagy más néven hörgőrák, tüdőtumor, pulmo carcioma, tüdő carcioma, carcinoma bronchial, egy hámeredetű, rosszindulatú daganatos betegség, mely szinte mindig a légzőrendszer hámszöveteiből ered. A tüdőrák jelenleg Magyarországon a férfiak esetében az első helyet fogalja, a nők esetében pedig a harmadikat a leggyakoribb halálokokat tekintve. Hogyan alakul ki? A tüdőrák elsődleges oka a magas dohányzási ráta. A kezdő életkor csökkent, igen gyakori, hogy tizenévesek dohányoznak.

Együtt a tüdőrák ellen

Együtt a tüdőrák ellen

2006-ot a Magyar Tüdőgyógyász Társaság 'Együtt a tüdőrák ellen' jelszóval tüdőrákellenes évnek nyilvánította. Kevesen tudják, hogy Magyarország a tüdőrák-halálozás tekintetében világelső. Ez a betegség az egyik leggyakoribb halálok hazánkban, évente mintegy 8000 áldozatot követel, legtöbbet a daganatos betegségek között. A tüdőrák alatt a légcső és a tüdő rosszindulatú daganatos megbetegedését, a légutakat borító hámsejtekből kiinduló daganatos sejtburjánzást értjük. Attól függően, hogy a betegség mely szövetféleségből fejlődött ki, beszélünk laphámsejtes, mirigyhámsejtes, nagysejtes és kissejtes tüdőrákról. Ez utóbbi tekinthető a rosszindulatúság jegyeit leginkább magán viselő daganattípusnak. A tüdőrák elterjedésére jellemző, hogy az összes rosszindulatú daganatféleséget tekintve ez a leggyakoribb. Számunkra kiemelt jelentőségű, mivel Magyarország világelső a tüdőrákos megbetegedések gyakoriságát tekintve. Évente mintegy nyolcezer ember hal meg hazánkban ebben a betegségben. Mi a tüdőrák? Tünetek Mit tegyen az, aki tüneteket észlel? Mi hajlamosít a betegségre? Gyógyítható-e a tüdőrák? Megelőzhető-e a betegség? Ki adhat tanácsot, ki nyújthat segítséget?

Jó tanácsok, amelyekkel megelőzhető a tüdőrák

Jó tanácsok, amelyekkel megelőzhető a tüdőrák

A tüdőrák a daganatos megbetegedések 25 százalékát teszi ki, és nyilvánvaló rizikófaktorai mellett - amelyek közül a dohányzás áll az első helyen - mára már jó néhány életmódbeli tényezőről kiderült, hogy hatékonyan megelőzhető a segítségével a kór. Ehhez ad tanácsokat a szakértő. Számos tanulmány vizsgálta már azt a kérdést, hogy a fizikai aktivitás csökkenti-e a tüdőrákos megbetegedések kockázatát, és bár már született néhány becslés az összefüggésekről, nemrégiben egy sokkal pontosabb eredmény is napvilágot látott.

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
Tüdőrák

Tüdőrák

A tüdőrák alatt a légcső és a tüdő rosszindulatú daganatos megbetegedését, a légutakat borító hámsejtekből kiinduló daganatos sejtburjánzást értjük. A kiindulás alapjául szolgáló szövet szerint beszélünk laphámsejtes, mirigysejtes, nagysejtes és kissejtes tüdőrákról. Ez utóbbi tekinthető a rosszindulatúság jegyeit leginkább magán viselő daganat típusnak. A tüdőrák a leggyakoribb daganatos betegség világszerte. 2002-ben 1.4 millió embernél fedezték fel és 1.2 millióan haltak meg emiatt. Magyarország sajnálatos módon világelső a tüdőrák halálozás terén. Nálunk 2004-ben több, mint nyolcezren haltak meg tüdőrákban. Az összes daganatos betegség 12 százaléka, de az összes daganatos betegségben meghaltak 18 százaléka volt ilyen beteg. Ez is jelzi, hogy a tüdőrák a ma még kevésbé gyógyítható betegségek közé tartozik.

Tuti menü