Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Rizikófaktorok - daganat képes leírás - Daganat.tlap.hu
részletek »

Rizikófaktorok - daganat - Daganat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: daganat.tlap.hu » Rizikófaktorok - daganat
Keresés
Találatok száma - 5 db
A rák kialakulás esélyének növelő tényezői....

A rák kialakulás esélyének növelő tényezői....

Az alkohol, a dohányzás és a cukorbetegség növeli a vastag- és végbélrák kockázatát Egy ideje már köztudomású, hogy az elhízás és a nagy mennyiségű vörös hús fogyasztása növelheti a kolorektális daganat kialakulásának kockázatát, az újabb kutatások azonban más, a rizikót növelő életmódbeli tényezőkre is rávilágítottak. A tanulmányok eredménye szerint az alkoholfogyasztás, a cigarettázás és a cukorbetegség szintén jelentős szerepet játszhat annak meghatározásában, kiben alakul ki vastag- és végbélrák. És bár a testmozgás segíthet a kolorektális daganat megelőzésében, a gyümölcs- és zöldségfogyasztás már nem - állítják az ausztrál The George Institute for International Health kutatói.

Mégis rákot okoz a mobiltelefon?

Mégis rákot okoz a mobiltelefon?

A mobiltelefon gyakori használata magyarázhatja a fültőmirigy-rákos esetek ugrásszerű növekedését - állítják izraeli kutatók, akik a szájüregi daganatos megbetegedések számának alakulását vizsgálták 1970 és 2006 között.

Rákkeltőnek kiáltották ki a mangánt

Rákkeltőnek kiáltották ki a mangánt

A Wake Forest Egyetem egészségügyi központjának egyik kutatója a világon először igazolta, hogy Észak-Karolina államban a talajvízben és a levegőben található mangán összefüggést mutat a daganatos halálozással.

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
UV-sugárzás: A bőr nem felejt

UV-sugárzás: A bőr nem felejt

Nyár, strand, napozás - a mindennapi magas UV-B-sugárzást jelző híradások ellenére kevesen mondanak le a nyár örömeiről, pedig a bőr nem felejt: minden egyes leégés komolyan növeli a daganatos betegségek kockázatát. Az úgynevezett UV-index, amelyet az OMSZ rendszeresen közread, és a médiában is megjelenik, naponta jelzi az ország területén mért UV-sugárzás értékeit 10-es skálán megadva. 8 felett extrém magasnak minősül az UV-B-sugárzás. Az akut napégést az UV-B tartományba eső fény okozza, az UV-A-nak inkább elhúzódó, későbbi hatása van. Alacsonyabb értékeknél még fényvédő krémmel elkerülhető a napégés, de a magasabb, 5 feletti értékekkel már vigyázni kell.

Veszedelmes fényviszonyok

Veszedelmes fényviszonyok

Kétségtelenül imponáló a napbarnított test, ámde a meggondolatlan, felhőtlen napozás veszélyeket is rejt. Mert szomorú tény, hogy egyre több bőrrákos esetre derül fény évente, amelyek döntő többsége leégés miatt alakul ki. Hazánkban ez a harmadik leggyakoribb, ugyanakkor a legkönnyebben fölismerhető daganatos betegség. Biztató hír, hogy csaknem száz százalékban gyógyítható, ha időben észreveszik. Immunrendszerünk kapuja A bőr testünk külső rétege, amely fontos szerepet játszik többek között a sérülések, a fertőzések, a hő és a fény elleni védelemben. Hihetetlen, de tény: a felnőtt ember bőrfelülete átlagosan három kilogrammot nyom, így a legnagyobb szervünknek mondható. A bőrrák szinte kivétel nélkül a bőr külső, a napfénynek közvetlenül kitett hámrétegében üti föl a fejét. Leginkább a homlokon és az arc bőrén, valamint az orron mutatkozik, de bármely testrészen kialakulhat. Hogy miért? Mert napjainkban a korábbiaknál erősebb sugárhatások érik a Földet, és rajta az embert, amelyek megterhelik az élő szervezetet. Köszönhető mindez a környezetszennyezés miatt elvékonyodott ózonrétegnek, ami korábban hatásosan megszűrte az ártó sugarakat.

Tuti menü