Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Leukémia képes leírás - Daganat.tlap.hu
részletek »

Leukémia - Daganat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: daganat.tlap.hu » Leukémia
Keresés
Találatok száma - 6 db
A leukémia típusai

A leukémia típusai

A leukémiáknak négy fő típusa ismert, amelyeknél a vér más-más sejtjei válnak daganatossá, más a betegség lefolyása, kezelési módja és kilátása. A vér sejtjeit a csontvelő és a nyirokrendszer képzi. Ezek a sejtek az oxigénszállításért felelős vörösvértestek, a fertőzésekkel szembeni védelemben szerepet játszó fehérvérsejtek és a véralvadásban nélkülözhetetlen vérlemezkék. A fehérvérsejtek további három fő típusra oszthatók: granulocitákra, monocitákra és limfocitákra.

Akut limfoid leukémia (Fehérvérűség I.)

Akut limfoid leukémia (Fehérvérűség I.)

Mi az akut limfoid leukémia? A leukémia a vér rákos betegsége, mely a csontvelőben alakul ki. A hosszú, csöves csontokban lévő csontvelő feladata, hogy a vérben meglévő három fő sejtvonalat folyamatosan termelje (fehérvérsejtek: a fertőzések leküzdésére, vörösvértestek: az oxigén szállítására, vérlemezkék: sérülés esetén a vér megalvadásának elősegítésére). A leukémiás beteg csontvelője, eddig ismeretlen okból elkezd olyan fehérvérsejteket termelni, amelyek nem fejlődnek megfelelően és önmagukat kontrollálatlanul szaporítják. A korlátlanul szaporodó, működésképtelen fehérvérsejtek fokozatosan "kiszorítják" az egészséges sejteket, így az egyre növekvő számú kóros sejt mellett egyre kevesebb egészséges sejt termelődik. Amikor a kóros fehérvérsejtek már olyan nagy tömegben szaporodnak, hogy "nem férnek el a csontvelőben", kiszabadulnak a vérkeringésbe, a gyermekben megjelennek a leukémia első tünetei (fertőzések, vérszegénység, vérzések). Az akut limfoid leukémia a gyermekkori leukémiák 75-80%-át teszi ki. A betegségben a limfociták érintettek (a fehérvérsejteknek egy alcsoportja, mely a fertőzésekkel szembeni ellenállásban játszik szereper).

Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány

Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány

Az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány céljainak támogatásával a daganatos betegségben szenvedő gyermekeket támogatja. Kérjük, segítse Alapítványunk munkáját, azaz a daganatos gyermekek gyógyulásának elősegítését adója 1 %-ának felajánlásával! Az adó 1% nagyon jelentős a daganatos és leukémiás gyermekek gyógyulásában, hiszen a felajánlott adó egy százalékkal tudjuk segíteni a daganatos és leukémiás gyermekeket! Az adó felajánlás egy kis mozdulat Önnek, de nagy segítség a daganatos gyermekeknek a gyógyulás hosszú és fájdalmas időszakában! Éljen a lehetőséggel és adója 1 %-val támogassa az alapítványunk munkáját.

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány

A 2003-ban alapított Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány célja a Magyarország területén élő leukémiás és egyéb rákos megbetegedésekben szenvedő gyermekek életkörülményeinek javítása, gyógyulásra való esélyük növelése. A modern orvostudomány ma már lehetővé teszi, hogy a leukémiás gyermekek több mint 75%-a meggyógyuljon. 'Mindössze' a megfelelő eszközök és rendszeres kezelések szükségesek.

Mi a leukémia?

Mi a leukémia?

A leukémia a vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedése. A csontvelőben a fehérvérsejtképzés az érési sor valamelyik pontján megáll, és kóros, korlátlan sejtburjánzás alakul ki. A csontvelőből a kóros fehérvérsejtek a véráramba kerülnek, s következményesen: vérszegénység, vérzékenység, fokozott fertőzéshajlam lép fel. A leukémiának több típusa van, attól függően, hogy a fehérvérsejtek melyik típusát érinti. A leukémia lehet heveny vagy elhúzódó, lymphoid és myeloid, és ezen belül is több alcsoport különíthető el.

Vörös és fehér: a leukémia

Vörös és fehér: a leukémia

A "Love story" című film ismertté tette a leukémia (fehérvérűség) fogalmát. Évtizedek teltek el azóta, sokat változott a betegség kezelése, lefolyása, és különösen lényeges, hogy komolyan javultak az életkilátások. Bizonyos formákban a túlélési-gyógyulási valószínűség (időben történő diagnózis és hathatós kezelés mellett) eléri a 70-90%-ot is. Ma már nem igaz, hogy egy rosszindulatú betegség egyenlő a halállal! Csak a betegnek és családjának az orvosokkal, egészségügyi személyzettel együtt kell harcolniuk a kór ellen Normálisan a vérben fehérvérsejtek, vörösvértestek és vérlemezkék (trombociták) vannak mint alakos elemek, s a vérsavóval együtt ezek adják a teljes vért. A vérsejtek nagyrészt a csontvelőben, kisebb mértékben a májban termelődnek.

Tuti menü