Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gyomorrák - daganat képes leírás - Daganat.tlap.hu
részletek »

Gyomorrák - daganat - Daganat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: daganat.tlap.hu » Gyomorrák - daganat
Keresés
Találatok száma - 5 db
10 érdekes tény a gyomorról

10 érdekes tény a gyomorról

Az ember gyomra érzékeny, sokaké fáj, ég. A gyomorsav az egyik legmaróbb hatású természetes anyag. Mit tudhatunk még? Az emberi gyomor többnyire akkor kerül szóba, hogyha valamilyen emésztési problémával küzdünk. Márpedig a gyomor igen érdekes szervünk, megéri róla többet is megtudni. Tudtad? Hollandiában több ezer vizsgálati személy bevonásával készült egy felmérés, melynek eredménye sokakat megdöbbentett: azok, akik naponta megesznek fél vöröshagymát, 50 százalékkal kisebb eséllyel számíthatnak a gyomorrák kialakulására. Tudtad? A legjobb gyomorrák-megelőzők - a vöröshagymán kívül - a brokkoli, fokhagyma, cékla, zöld tea.

A gyomor rosszindulatú daganata

A gyomor rosszindulatú daganata

Kicsi a valószínűsége, hogy a gyomor jóindulatú daganatai tünetet okozzanak vagy orvosi beavatkozást igényeljenek. Esetenként azonban vérezhetnek vagy elrákosodhatnak. A gyomorrákok 99%-a mirigyrák (adenokarcinóma). A többi malignus tumor a simaizom rosszindulatú daganata (leiomioszarkóma) és nyirokdaganat (limfóma). A gyomorrák gyakoribb az idősebb embereken; kevesebb, mint 25%-ban alakul ki 50 éves kor alatt. A gyomorrák nagyon gyakori Japánban, Kínában, Chilében és Izlandon. Az Egyesült Államokban gyakoribb a szegények, a négerek és az északi területeken élők között. A rákos halálozások között ez a hetedik leggyakoribb ok az Egyesült Államokban, és minden 100.000 emberből körülbelül nyolcban áll fenn. Ismeretlen okból az Egyesült Államokban a gyomorrák előfordulása egyre ritkábbá válik. A gyomorrák gyakran a gyomor nyálkahártyájának gyulladásos területein kezdődik.

Egyre inkább terjed a fiatalkori gyomorrák

Egyre inkább terjed a fiatalkori gyomorrák

Az Egyesült Államokban a gyomorrák előfordulása szinte minden népcsoportban csökken, azonban egy új tanulmány rávilágított, hogy a betegség fiatal felnőttekben aggasztó módon növekvő tendenciát mutat. A gyomor alsó szakaszán kialakuló daganat inkább a Helicobacter pylori nevezetű baktérium által okozott fertőzéssel, míg a felső szakasz inkább a nyelőcsőbe való savas visszacsorgással (reflux) mutat összefüggést. A legtöbb gyomorrákos beteg a 65 és annál idősebb kórcsoportból kerül ki, míg etnikailag az Egyesült Államokban a feketék, az ázsiai illetve a latin-amerikai származásúak a legveszélyeztettebbek. Dr. Charles Rabkin és az Amerikai Nemzeti Rákintézet kutatói által a Journal of the American Medical Association május 5-i számában közölt tanulmány megerősítette, hogy az utóbbi harminc évben a gyomorrák kialakulása egyre csökken, azonban ezzel ellentétben a 25 és 39 év közötti korcsoportban növekedést mutat.

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
Jóindulatú gyomordaganatok

Jóindulatú gyomordaganatok

A gyomor jóindulatú daganatai folyamatosan növekvő szövetszaporulatok, amelyek -szemben a rosszindulatú daganatokkal - lokalizáltak, nem növekszenek a környező szövetek és szervek felé, és nem roncsolják a környező szöveteket. A jóindulatú tumorok a gyomordaganatok 15-24%-ában fordulnak elő. Leggyakoribb formái a polipok, amelyekre azért kell különösen figyelni, mert különös jelentőségüket az adja meg, hogy rákmegelőző állapotnak tekintendők. A jóindulatú gyomortumorok általában tünetmentesek vagy csak jellegtelen, enyhe panaszokat okoznak. A tünetek a daganat nagyságától, elhelyezkedésétől, a növekedés irányától, valamint az esetleges komplikációktól (fekélyképződés, vérzés stb.) függenek. Nyelészavar a gyomorszáj melletti folyamatok esetén alakul ki, de akadályt okozhat a kivezető gyomorszájnál is. Ebben az esetben a tünetek igen változatosak lehetnek. Nagyobb daganatok esetén nem jellemző nyomás- és teltségérzés, étvágytalanság lehet jellemző. Az elváltozások felszínén fekélyek alakulhatnak ki és vérzések is előfordulhatnak, de nagyobb vérzések ritkák. A jóindulatú daganatok ritkán ismerhetők fel a velük kapcsolatos panaszokról.

Tudta? Ezek a gyomorrák vészjósló tünetei

Tudta? Ezek a gyomorrák vészjósló tünetei

Azokban a családokban, ahol fordult már elő gyomorrák, a panaszok fokozott figyelése, rendszeres orvosi ellenőrzése javasolható, egyébként a megfelelő életmód segít megelőzni a betegség kialakulását. A gyomorfal nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat előfordulása a világ más-más tájain eltérő. Japánban és Chilében 100 ezer lakosra 70-80 gyomorrákos beteg jut, Észak-Amerikában, Európában illetve Magyarországon ez a szám "csak" 10-30. A férfiak nagyobb arányban betegszenek meg, mint a nők: a gyomorrák világviszonylatban férfiaknál a második, nőknél a negyedik leggyakoribb rákféleség, mindkét nem esetében azonban a második legtöbb halálesetet okozza a rosszindulatú daganatos betegségek közül. Magyarországon évente 2500 halálesetért felelős, többnyire 60 év felettieknél alakul ki.

Tuti menü