Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Bőrrák - daganat képes leírás - Daganat.tlap.hu
részletek »

Bőrrák - daganat - Daganat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: daganat.tlap.hu » Bőrrák - daganat
Keresés
Találatok száma - 3 db
A leégés fizikája, avagy miből lesz a bőrrák

A leégés fizikája, avagy miből lesz a bőrrák

A tartós barnulás csak a leégést követi, az UVB még a vízen, az UVC az ablaküvegen is áthatol. Már közhely számba megy, hogy védekeznünk kellene a nap káros sugarai ellen, sokan még az óvatosabbak közül sem értik, hogyan éghettek le az árnyékban vagy éppen egy hosszú autóúton. A fény nem tartozik az ionizáló sugárzások közé, mint pl. a röntgen, mégis, fotobiológiai tulajdonságai révén létrehozhat, illetve fokozhat bizonyos bőrbetegségeket. UVC - UVB - UVA

Amit a bőrrákról tudni kell

Amit a bőrrákról tudni kell

Magyarországon a bőrrák a harmadik leggyakoribb daganatos betegség. 2001-ben közel 7700 új bőrrákos esetet diagnosztizáltak. Emellett biztató tény, hogy a kutatásoknak köszönhetően a bőrrák csaknem 100%-ban gyógyítható, ha időben észreveszik, és megfelelően kezelik. A bőrrák két leggyakoribb típusát a kiindulási sejtek alapján nevezték el alapsejtes, illetve tüskéssejtes ráknak. Az alapsejtes típus lassan növekszik, ritkán ad áttétet, viszont ráterjed a környező szövetekre, ami főleg az arcon súlyos károsodást is okozhat. A tüskéssejtes rák áttétet is ad, főleg a közeli nyirokcsomókba, de a véráramon keresztül akár a távolabbi szervekbe is eljuthat. A legsúlyosabb bőrdaganat a melanoma malignum, amely a melanocitákból (fekete vagy sötétbarna festékanyagot - melanint - képző sejtekből indul ki, és minden más daganattípusnál gyorsabban növekszik. A melanoma a nyirokcsomókra is ráterjedhet, ha ez kimutatható, akkor már a test távolabbi részeit, a májat, a tüdőt, vagy az agyat is elérhette.

Fehér bőr az egészségért

Fehér bőr az egészségért

Sajnos manapság egyre kevésbé hódolhatnak szenvedélyüknek büntetlenül a napimádók. A kutatások ugyanis egyértelműen kimutatták, hogy a káros ultraibolya sugárzás az egyik fő oka a bőrrák kialakulásának. A debreceni bőrklinika a lakosság tájékoztatása érdekében csatlakozott az országos melenóma nap programjához, így május 5-én az intézményben ingyenes anyajegy-tanácsadást tartottak. A szakrendelésen kígyózó sorok egyértelműen bizonyították, hogy nem áldozták feleslegesen szombatjukat a felvilágosításra a szakemberek. Hazánkban évente mintegy 15 ezer esetben diagnosztizálnak bőrrákot, ebből körülbelül kétezren szenvednek a legveszélyesebb kórban, a melanómában, amely a pigmentsejtekből kiinduló rosszindulatú daganat. A betegség azért különösen alattomos, mert nagyon gyorsan nő, hamar ad áttéteket, és az orvostudomány jelenleg nem rendelkezik ellene megfelelően hatékony sugár- vagy citosztatikus kezeléssel. A betegség pedig sokszor a fiatalabb korosztályt érinti.

Tuti menü