Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Csontdaganatok képes leírás - Daganat.tlap.hu
részletek »

Csontdaganatok - Daganat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: daganat.tlap.hu » Csontdaganatok
Keresés
Találatok száma - 3 db
Csont- és ízületi betegségek

Csont- és ízületi betegségek

Csontjaink kívülről nem láthatóak, így könnyen megfeledkezünk róluk, amíg el nem kezdenek fájni. Sajnos a betegségek, kopások nem kímélik őket sem, és a sérüléseik is gyakoriak. Tudjon meg mindent, ami csontjait érinti! A csont daganatai: A csontdaganatok jó- és rosszindulatúak lehetnek, az utóbbiak részben elsődlegesek, részben áttétiek. Az elsődleges daganat magából a csontállományból indul ki, a másodlagos pedig a szervezet más részén kialakult rosszindulatú daganat csontáttétele. Mindkét esetben jellemző a heves fájdalom, a spontán csonttörések és a torzulások. A röntgenvizsgálat segíti a diagnózis felállítását, azonban a csontbiopszia és a kórszövettani vizsgálat eredménye erősíti meg minden kétséget kizáróan a kórismét.

Daganatos csontbetegségek

Daganatos csontbetegségek

A csontdaganatok legtöbbje általában nem elsődleges rákbetegség, hanem más rákféleség áttéteként alakul ki felnőtteknél; gyermekkorban viszont pont fordított a helyzet: a csontrák általában primer daganatként fordul elő. Daganat indulhat ki magukból a csont- vagy porcsejtekből, a közöttük lévő állományt alkotó szövet sejtjeiből, a csontokban található vérképző rendszer elemeiből, valamint a csontokat ellátó erek hám, illetve izomsejtjeiből

Elsődleges rosszindulatú csontdaganatok

Elsődleges rosszindulatú csontdaganatok

A mielóma multiplex , az elsődleges rosszindulatú csontdaganatok leggyakoribb típusa, a csontvelő vérsejteket termelő sejtjeiben keletkezik. Érinthet egy vagy több csontot, így a fájdalom is egy vagy több pontra koncentrálódik. Ha csak egy csont érintett, azt plazmocitómának hívják; ha több csont, akkor mielóma multiplexnek. A kezelés összetett, gyógyszeres terápiából, sugárkezelésből és műtétből áll. Az oszteoszarkóma (oszteogén szarkóma) az elsődleges rosszindulatú daganatok második leggyakoribb típusa. Legtöbbször 10-20 éves kor között fordul elő, de bármely más életkorban is keletkezhet. A Paget-kórban szenvedő idős betegekben néha ez a típusú rosszindulatú daganat fejlődik ki. A daganatok körülbelül fele a térd tájékán alakul ki, de keletkezhet bármelyik csontban. A betegség a tüdőbe is ad áttétet. Főbb tünetei: fájdalom és duzzanat. A diagnózishoz biopszia szükséges. Az oszteoszarkómát általában kemoterápia és műtét összekapcsolásával kezelik. A beteg először rendszerint daganatellenes gyógyszeres kezelést kap; ezalatt a fájdalom gyakran alábbhagy. Ezután a daganatot műtéti úton eltávolítják.

Tuti menü