Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Agydaganat képes leírás - Daganat.tlap.hu
részletek »

Agydaganat - Daganat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: daganat.tlap.hu » Agydaganat
Keresés
Találatok száma - 3 db
Agydaganatok

Agydaganatok

Az agydaganatok olyan daganatok, melyek a koponyán belül alakulnak ki, és itt növekedve összenyomják, vagy direkt módon tönkreteszik a környezö agyállományt. Kezelés nélkül a daganatok nagy többsége elöbb-utóbb súlyos tüneteket (pl. végtagbénulás, beszédelakadás, személyiség-változás, epilepszia, stb.) okoz, végül pedig oly mértékben károsítja az agyállományt, ami a beteg halálához vezet. Ezért - néhány esettöl eltekintve - az agydaganatok kezelése mindenképpen javasolt, ráadásul minél hamarabb észlelünk egy daganatot - amelyik még nagy agykárosodást nem okozott - annál sikeresebb lesz a kezelés is. A kezelés általában az agydaganat mütéti eltávolításával kezdödik, melyet szükség esetén további utókezelések (sugár- vagy kemoterápia) követnek.

Az agydaganat

Az agydaganat

Sokféle dolog jut az ember eszébe, ha ezt a szót hallja: agydaganat. Rettegünk tőle, hiszen sokan tudunk a következményekről és tünetekről, és hányszor gondolunk rá, amikor fáj a fejünk... Talán legismertebb irodalmi vonatkozása Karinthy Frigyes műve, az Utazás a koponyám körül, mely szinte dokumentumszerűen írja le az író betegségének történetét, leírásra kerülnek az agydaganat tünetei, a műtét. Élvezetes mű, a téma azonban szomorú... A daganatos halálozás 12%-át teszi ki az agydaganat; felnőtt- és gyermekkorban más-más szövettani típusok a jellegzetesek. 15 éves kor alatt alacsonyabb az előfordulása, 60 éves kor felett viszont ugrásszerűen nő a száma. Szövettani osztályozása a laikus számára igen bonyolult, így részletesen nem is ismertetnénk.

Hét gén segít előre jelezni az agydaganat kimenetelét

Hét gén segít előre jelezni az agydaganat kimenetelét

Amerikai tudósoknak sikerült azonosítaniuk azt a hét kulcsfontosságú gént, amelyek segítségével prognosztizálható az agyi daganatos betegség kimenetele. A kutatás, amelynek eredményeiről az Amerikai Orvosok Szövetségének lapja, a JAMA (Journal of the American Medical Association) szerdai számában számolnak be a tudósok, olyan tesztek kidolgozásához vezethet, amelyekkel megjósolhatók a páciensek túlélési esélyei. E vizsgálatok révén kifejleszthetők a kutatók reményei szerint olyan gyógyszerek is, amelyekkel "célba" lehet venni a betegség kialakulásáért felelős géneket. Génmutációk százai járulhatnak hozzá az agydaganat kialakulásához, ám a Northwestern University kutatói azokat igyekeztek megkeresni, amelyek a tumor növekedéséért felelősek.

Tuti menü